Da li i zašto psu treba prati zube? | AgroKorpa
For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.
Da li i zašto psu treba prati zube?

Da li i zašto psu treba prati zube?

Pored pravilne ishrane pasa, veoma fažan faktor za njihovo zdravlje i izgled jeste i pravilna nega zuba. Kao i kod nas ljudi, tako i kod naših četvoronožnih prijatelja nema prave lepote bez blistavog osmeha.

Pas, naš “lajavi” prijatelj, ima velike i jake zube koji mu služe za kidanje i žvakanje mesa, ali i kao oružje za hvatanje i držanje plena. Iako se još uvek vodi polemika o tome da li su psi svaštojedi ili mesojedi, pseći zubi su po rasporedu prilagođeni životu mesojeda.

Kod svih rasa pasa razlikujemo sekutiće, očnjake, predkutnjake i kutnjake. U gornjoj čeljusti (i sa leve i sa desne strane) pas ima po tri sekutića, jedan očnjak, četiri predkutnjaka i dva kutnjaka, a u donjoj čeljusti (sa obe strane) po tri sekutića, jedan očnjak, četiri predkutnjaka i tri kutnjaka.

Najčešći simptomi bolesnih zuba kod pasa su:

  • neprijatan zadah iz usta vašeg psa,
  • tamne, čvrste naslage na zubima,
  • odbijanje vašeg kućnog ljubicma da jede čvrstu hranu,
  • potišenost, opatija,
  • povlačenje desni,
  • klaćenje zuba…

 

Neprijatan zadah iz usta (tzv. halitoza) može da znači da pas ima problema sa desnima. To se, uglavnom, dešava starijim psima, ali u manjem obimu i mladima. Uzrok tome mogu da budu naslage kamenca koje često izazivaju infekciju kako zuba, tako i desni. Naslage kamenca se najčešće javljaju na zadnjim zubima, pa je zato teže primetiti problem.

Pa da li psu treba prati zube?

Vaš pas bi da ima čiste i zdrave zube, a kako? Tako što ćete vi povesti računa o zdravlju njegovih zuba. Dakle, psu bi trebalo prati zube. A evo i par primera kako:

Uzmite parče gaze i obmotajte ga oko kažiprsta. Na gazu prethodno stavite malo zeolita u prahu ili sode bikarbone i upotrebite prst umesto četkice za zube i povlačite ga napred-nazad. Nikada nemojte koristiti humanu pastu za zube, jer je ona prejaka za digestivni sistem psa.

Da biste očistili zube svom psu danas možete kupiti i specijalnu pastu za pseće zube. Mi mislimo da je to, možda, preterano, ali neki veterani tvrde suprotno.
Počnite sa pregledom i čišćenjem zuba još dok je vaš pas štene. Ali vodite računa da ga ne zaplašite tom procedurom, jer će to pamtiti kao loše iskustvo i neće biti voljan da sarađuje kad odraste.

Dobar način da očuvate zube i desni svom psu, kažu veterinari na Zapadu, jeste da mu svakoga dana operete zube mekom četkicom i specijalnom pastom za zube za pse. Stručnjaci tvrde i da redovnim stomatološkim pregledima i skidanjem kamenca sa njegovih zuba u tome možemo da pomognemo.

Svakako, suva granulirana hrana, velike kosti i igračke namenjene baš za žvakanje mogu takođe da pomognu da zubi psa ostanu čisti i bez kamenca.


NE ZABORAVITE! Vašem psu potrebna je odgovarajuća nega zuba kako bi ostao zdrav

Mnoge rase pasa sklone su obolevanju od upale desni i bolestima kao što su gingivitis, parodontopatija i parodentalni apscesi.
Redovnim pranjem zuba psu smanjićemo donekle kamenac (žućkaste ili braonkaste boje) i zubni plak (mekani i bezbojni premaz) koji se talože na zubima, a koji su glavni uzročnici zapalenja njegovih desni (gingivitis).

Ipak, kamenac i karijes može potpuno da ukloni samo veterinar u rutinskom postupku čišćenja zuba psu. Ukoliko se upala desni ne leči, ona može dovesti do parodentopatije i apscesa koji i dovode do gubitka zuba i tkiva koja drže zube na svom mestu.

Obolela čeljust može negativno da utiče i na druge sisteme i vitalne organe psa. Na primer, bakterije koje se nalaze u hronično obolelim desnima mogu da dospeju u krvotok i do srca gde mogu da proizvedu infekciju, opasnu i po život, tzv. endokarditis.

Povedite na vreme računa o zdravlju zuba svog psa, jer uvek je bolje sprečiti nego lečiti!

leave your comment

Top