Kako se sadi kikiriki u saksiji? | AgroKorpa
For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.
Kako se sadi kikiriki u saksiji?

Kako se sadi kikiriki u saksiji?

Velike semenke kikirikija pojedinačno posadite u tresetne lončiće ili u nabubrene tresetne “tablete” i pokrijte slojem zemlje debljine prsta. Najlakše će proklijati u grejanom klijalištu. Nemate li takvo klijalište, držite lončiće na toploj prozorskoj dasci.

Zalivanje i đubrenje

Mladim biljčicama održavajte umerenu vlažnost, a veće zalivajte tek kad se zemlja dobro osuši. Između dva zalivanja poprskajte biljke mlakom vodom. Prehranjujte samo starije biljke kikirikija,  kao što su se dobro zakorenije. Kod određivanja količine đubriva pridržavajte se uputa navedenih na ambalaži.

Svetlost i toplina

Da bi kikiriki dobro uspeo potrebno mu je obilje svetlosti i topline. Ako mu osim tog osigurate i dovoljno visok vlažnost vazduha, izrasti će vrlo u lepu i bujnu biljku. Takvu idealne uslove za rast ovi biljkama osigurava uzgoj u klijalištu, ali će uspešno rasti na nekom zaštićenom mestu k otvorenom. Oplođeni cvetovi savijaju cvetine stapke prema tlu i uvlaže se u zemlju gde se iz nje razvijaju plodovi.

Zemlja i presađivanje

Budući da je kikiriki jednogodišnja biljka, po pravilu ga i treba presađivati. Samo biljčice presadite jednom u cvetne lonce. Kikiriki voli pravu, tešku zemlju bogatu glinom. Plodove kikirikija verovatno nikome nije potrebno posebno predstavljati. Za setvu su dobre samo nepržene semenke kikirikija, pa pokušajte nabaviti mahune koje, po pravilu, sadrže po dve semenke. Njih izvadite i jednostavno posejte. One najčešće vrlo lako proklijaju, no kasnije je biljku u sobnom uzgoju prilično teško odnegovati.

Foto: wikihow.com
Foto: wikihow.com

Foto: wikihow.com

leave your comment

Top