Kupovina i prodaja teladi, junadi i muznih krava! | AgroKorpa
For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.
Kupovina i prodaja teladi, junadi i muznih krava!

Kupovina i prodaja teladi, junadi i muznih krava!

Kupovina stoke nije nimalo lak posao, pogotovo kada se uzme u obzir da od pravog izbora stoke zavisi celokupna buduća stočarska proizvodnja. Zato je važno, kada je u pitanju kupovina i prodaja stoke, da znate šta tražite, odnosno kupujete i kako da odaberete najbolju ponudu.

Zapravo, stoku možete kupiti na nekoliko načina (direktno sa privatne farme ili stočne pijace, ili na aukciji) ali farmeri koji prodaju stoku sve se češće odlučuju za onjlan tržnice, kao što je agrokorpa.rs. Kupoprodaja stoke putem interneta znatno smanjuje troškove i štedi vreme i prodavcima, a i kupcima.

Saveti za kupovinu goveda

Za početak morate znati kakvu vrstu stoke tražite: poreklo, rasu, starost, težinu…

U zavisnosti od cilja proizvodnje treba da jasno znate koju rasu goveda tražite, da li želite visoko mlečne ili mesnate rase goveda (tovna goveda), ili goveda dvojnih sposobnosti “meso-mleko” (rasa goveda koja obezbeđuje i mleko i meso u velikim količinama).

Holstajn frizijska rasa goveda

Holštajn – frizijska rasa goveda

U visokomlečne rase goveda, a i najprofitabilnije, ubrajaju se holštajn-frizijska rasa goveda, kao i jersey govedo (crveno dansko govedo).

Belgijsko plavo govece  Angus goveda

Belgijsko plavo goveče                                                   Angus aberdin goveda

Limuzin krava

Limuzin rasa tovnih goveda

Limuzin rasa, belgijska plavo – bela rasa, hereford, šarole, aberdin angus se ubrajaju u mesne rase goveda koje se koriste za tov.

Dok simentalac, smeđe goveče, pincgavsko goveče se, po svojim mogućnostima, mogu koristiti i za proizvodnju mleka i za proizvodnju mesa.

U zavisnosti od toga da li želite da junicu othranite sami radi osemenjavanja, ili radi tova opredelićete se za tele, steone krave, muzne krave, junice itd.

U nastavku ćemo se usredsrediti na savete pri kupovini teladi i goveda.

Saveti za kupovinu teladi

Kada je u pitanju kupovina, ali i prodaja teladi najbitnije je da je tele zdravo i da je othranjeno. Svakako tele koje je išlo od vašara do vašara nije najbolje rešenje, pogotovo kada je kupovina, odnosno prodaja velikog broja teladi u pitanju. Cena teladi ne bi trebala da bude jedini faktor na koji obraćate pažnju.

Holstajn tele
Zdravo tele je znatiželjno

Pogledom utvrdite da li je tele zdravo

Zdravo tele ima veseo pogled, njuška mu je vlažna, znatiželjno je – sve ga interesuje. Nema dijareju. Oči bi trebalo da budu svetle, a ne crvene. Disanje kod teleta treba da bude ravnomerno, a ne otežano. Nosni sekret, kašalj, plitko disanje svakako nisu dobri pokazatelji.

Trihoficija – gljivično oboljenje kod goveda

Pečati po koži teleta! Da li treba da vas brinu?

Kada pričamo o bolestima ne samo kod teleta, već i uopšte u govedarstvu velike probleme pravi: rotokorona virus (veliki broj teladi ugine upravo od ove bolesti), klostridija i ešerihija koli.

Ženska grla podložnija su trihoficiji, pogotovo junice i grla mlađa od 12 meseci (ponekad se javlja i kod krava). Ovo gljivično oboljenje izaziva gljivica Trichophyton verrucosom. Treba voditi računa, jer se ovo gljivično oboljenje sa stoke prenosi i na ljude. Poboljšanjem uslova držanja životinja, posebno dužim izlaganjem sunčevoj svetlosti, uz dodatak kvalitetne ishrane bolest može spontano da se povuče. Za akutne oblike bolesti takođe postoje sredstva, tj. lekovi, koji uspešno leče trihoficiju. A pravovremenom vakcinacijom može se sprečiti da do ove bolesti dođe. Svakako je najbolje da prilikom kupovine teladi obratite pažnju na kožu i promene. Najbolje je da je tele vakcinisano i 14 dana kasnije revakcinisano protiv ovog gljivičnog oboljenja. Podatak o vakcinaciji trebalo bi da je zabeležen i u zdravstvenom uverenju tog grla.

Pažnju obratite na dokumentaciju

Prilikom kupovine i prodaje teleta, ali i goveda uopšte, od prodavca morate da dobijete zdravstveno uverenje, i morate da dobijete pasoš. Zdravstveno uverenje izdaje veterinarska stanica iz opštine kojoj pripada ta farma, a pasoš sa područja sa kojeg tele odlazi.

Na zdravstvenom uverenju treba da piše da je tele podleglo programu mera koje propisuje država, odnosno da je taj program mera odrađen. Uz to, dobijate i pasoš teleta na kojem piše njegov broj, pol, rasa, takođe piše broj majke i broj oca, kao i gazdinstvo sa kojeg potiče.

Zesnko holstajn tele
Žensko holštajn tele

Ukoliko kupujete žensko tele, da li je i kako moguće da procenite buduću mlečnost?

Proizvodnu mlečnost kod ženskog teleta moguće je predvideti, a da biste je znali morate dobiti od prodavca proizvodni list majke. Putem proizvodnog lista majke, koje izdaju osnovne odgajivačke organizacije (govorimo isključivo o grlima koja su umatičena, odnosno o kojima imamo evidenciju), znaćemo koliko je majka imala mleka, ko je otac teleta. Dakle, na osnovu proizvodnog lista majke moći ćete da vidite kakve su genetske predispozicije tog grla, tj. teladi na prodaju.

Obavezno kupujte umatičena grla

Tele beba
Neumatičeno tele beba

Faktički matiče se samo ženska grla. Matičenja počinju sedam dana od teljenja. Žensko grlo mora da ima svoj tetovir, i da dobije svoju ušnu markicu. To znači da uz ušnu markicu (koje ima i muško i žensko tele), žensko tele obavezno ima i svoj tetovir broj koji je povezan. Ukoliko bi žensko tele izgubilo ušnu markicu, ostaje joj tetovir broj (u uvetu). Samim tim što tele ima majku, svakako da žensko tele ima uslove da dobije HB broj.

Kupovina, odnosno prodaja neobeleženih goveda je strogo zabranjena.  Neobeležena goveda zatečena na gazdinstvu, rešenjem veterinarske inspekcije se odmah stavljaju u karantin i svi troškovi mera u karantinu u tom slučaju padaju na  teret onog ko drži neumatičena goveda.

Obavezna pitanja koja treba da postavite prodavcu steonih junica

Neka od pitanja koja biste trebalo da postavite onom ko prodaje steone junice su:

  • Koliko je staro grlo i ono što je najvažnije čime je hranjeno?
  • Koliko je puta osemenjena, kada je osemenjena poslednji put i sa kojim priplodnjakom je osemenjena?
  • U slučaju da se radi o umatičenom grlu obavezno tražiti potvrdu osemenjavanja. Svakako, uvek je bolje kupovati umatičena grla, nego neumatičena. Čak i ako je za neumatičene junice cena malo niža.

Kupovina junice – na šta obratiti pažnju?

Junicu posmatrajte u celosti! Prilikom kupovine junice posebnu pažnju treba da obratite na telesnu kondiciju i vime.

Vime
Zdravo vime kod krave

Vime ne sme biti masno i zadebljano. Svaka četvrt bi trebala da je jednaka i da se lepo nazire.

Takođe, dešava se da su u manjim poljoprivrednim gazdinstvima junice često predebele – što nije dobar znak. Usled gojaznosti, odmah nakon teljenja dolazi do metaboličkih bolesti kao što su pareza, mlečna groznica, ketoza…

Bolesti junica uglavnom nastaju posle teljenja

Zašto? Zato što su steone junice životinje starosti oko 18 -24 meseci koje jako retko pokazuju znake bolesti. Prvi znaci bolesti su da životinja nakon telenja nerado uzima hranu, nije vesela i svakim danom je sve mršavija (prevelik gubitak telesne mase). Zapravo, češće se dešava da oboli debela, nego mršava junica.

 

Dakle, posle teljenja većina bolesti nastaje usled loše, neizbalansirane ishrane tokom života i graviditeta. Zato je jako bitno da pitate prodavca sa čime je životinja do sada hranjena – svaka nagla promena u ishrani životinja nije dobra.

Velika greška koju kupci prave je kupovina junica preko 8 meseci steonosti

Kupci najčešće žele da kupe grlo koje će što manje hraniti, kako bi što pre dobili tele i što pre muzli kravu. Međutim, takvo grlo doživljava transportni stres, nema vremena da se  navikne na nove uslove života: novi ambijent, novu ishranu. Iz prethodno navedenih razloga često dešava da ne dobijemo očekivane rezultate.

Preporučena je kupovina junica sa 5 meseci, maksimalno 6 meseci, steonosti koje će mnogo lakše podneti transport i imati dovoljno vremena da se navikne na nove uslove života, bili oni bolji ili lošiji.

,, Mišljenja sam da muzne krave treba kupovati u toku laktacije. Znači, kupovati isključivo steona grla steonosti od 4 do 5 meseci. Tako najbolje možemo videti da li grlo ima neki problem ili ne. Kada kupujete zasušenu kravu teško možete znati da li ima problem sa zdravljem vimena somatskih ćelija. Kada kupite muznu kravu, sa 4 do 5 meseci steonosti, možete uraditi CMT test i videti nivo somatskih ćelija. Tokom dva meseca muže uverićete se da li ima neki problem sa vimenom. U tom slučaju vi ćete je zasušiti i pripremiti za novu laktaciju.” – objašnjava Stojan Pilipović, stručnjaka za govedarstvo.

Cena steonih junica zavisi od više faktora

Cena steonih junica zavisi od rase, porekla junice, njenih genetskih predispozicija,kao i od toga da li je umatičena ili ne.

U individualnim poljoprivrednim gazdinstvima cena steonih junica je od 1000 evra do 1400 evra, dok sa velikih farmi  steone junice su nešto skuplje: od 1800 evra do 2000 evra. Grlo kupljeno sa velikih farmi sigurno ima odlične predispozicije, ali od uslova držanja i ishrane će zavisiti da li će ih ispoljiti.

Obavezna pitanja koja treba da postavite prodavcu visokomlečnih krava

Neka od pitanja koja biste trebalo da postavite prodavcu visokomlečne krave su:

  • Koliko je staro grlo i čime je hranjeno?
  • Koliko se puta krava telila i kada se poslednji put telila?
  • Iz kog osemenjavanja je krava ostala steona?
  • U slučaju da se radi o umatičenom grlu obavezno tražiti potvrdu osemenjavanja.
  • Da li je bilo nekih bolesti posle telenja? Da li je i koliko puta krava imala mastitis do sada (na ovo pitanje će te retko dobiti tačan odgovor)?

Prilikom kupovine, naročito visokomlečnih grla treba, obratite posebnu pažnju na to koliko se puta telila i koliko je stara krava. Visoko mlečna grla u proseku kraće žive (4 laktacije je približno 7-8 godina). Bilo bi idealno da kupite životinju koja se teli drugi ili treće put.

U proizvodnom listu (koje mora da ima svako umatičeno grlo) sa sigurnošću ćete videti kada je počela laktacija kod grla i koliko traje, koja je po redu laktacija, koliko mleka ima to grlo na poslednjoj kontroli, kada je osemenjena poslednji put, da li je imala nekih bolesti ili ne… Sve ove podatke možete dobiti od Osnovne odgajivačke organizacije koja vodi evidenciju o zapatu u kojem se nalazi ovo grlo.

Papci krave
Obavezno pogledajte papke grla koje se prodaje

Najčešće bolesti muznih krava su mastitis, oboljenja papaka, acidoza, ketoza…

Muzne krave cena

Cena muznih krava se kreće od 1000 do 1500 evra. Dakle, ovde ne govorimo o “škart” kravama koje su namenjene klanju. Cena muznih krava zavisi od rase, porekla, koliko ima litara mleka, da li je steona ili ne, kao i koliko je steona.

Kupovina priplodnog bika

Matična služba prihvata samo osemenjavanje iz ruke (veštačko osemenjavanje) jer su takvi bikovi prošli određena testiranja i preglede o zdravstvenoj ispravnosti i sigurno nisu prenosioci bolesti. Bikovi se koriste da bi popravili ili zadržali određene karakteristike kod krava i junica. Pre svega, misli se na mlečnost, građu vimena, kvalitet mleka, dugovečnost, zdravlje papaka.

Cena jedne doze bika varira od 2 do 100 evra. Takođe, možete kupiti dozu semena i od 1000 evra, ali ukoliko ne othranite tele kako treba (ne date mu odlične uslove života i izbalansiranu kvalitetnu ishranu) ono nikada neće ispoljiti svoj genetski potencijal.

Nadamo se da su vam saveti za kupovinu i prodaju goveda našeg stočara Stojana Pilipovića bili korisni i da ćete imati uspeha bilo da je u pitanju kupovina ili prodaja teladi, steonih junica i/ili muznih krava…

Celokupnu ponudu goveda na našem sajtu Agrokorpa.rs možete pogledati OVDE.

 

 

 

 

leave your comment

Top