Ribizle - sorte i njihove osobine | AgroKorpa
For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.
Ribizle – sorte i njihove osobine

Ribizle – sorte i njihove osobine

Dokazano je da u našoj zemlji postoje povoljni uslovi za gajenje ribizle, ogrozda i visokožbunaste borovnice. Ipak, nema ih dovoljno ni za naše potrebe, mada postoje realne mogućnosti za izvoz. Za širenje navedenih vrsta važan je i odgovarajući sortiment. Ovde ćemo navesti neke od osobina sorti ribizle, koje se posle dugogodišnjeg ispitivanja i iskustava u proizvodnji preporučuju za gajenje.

Crne ribizle

„Čačanska crna” je samooplodna, bujna i veoma rodna sorta. Grane se u početku razvijaju uspravno, a kasnije se pod teretom roda blago savijaju. Do sada nije pokazala izraženu osetljivost na klimatske i zemljišne uslove. Otporna je prema pegavosti lista i rđi. Na dugim grozdićima razvija krupne bobice. Kada su zrele lako se odvajaju od peteljke, ali ne otpadaju same. Ovo je značajno, jer se berba tresenjem može znatno ubrzati. Sadrži oko 15 odsto rastvorljivih materija i oko tri procenta ukupnih kiselina: Može se koristiti kao stono voće i za preradu.

„Ben lemond” je stvorena u Velikoj Britaniji. Ima gust, nešto širi žbun srednje bujnosti. Otporna je prema pepelnici, samooplodna i veoma rodna. Bobice su krupne, pogodne za mehanizovanu berbu, preradu i svežu potrošnju. Sadrži oko 15 odsto rastvorljivih materija.

„Ben nivis” je istog porekla kao prethodna sorta. Razvija uspravan žbun koji nije previše bujan. Otporna je prema pepelnici. Samooplodna je, veoma rodna i pogodna za mehanizovanu berbu i preradu. Krupne bobice na kratkim grozdićima sadrže oko 14 odsto rastvorljivih materija.

„Blek rivord” je holandskog porekla. Formira bujan, raširen žbun. Veoma je rodna i osetljiva na pepelnicu. Zbog kasnijeg cvetanja ne ugrožavaju je pozni mrazevi. Krupne bobice na kratkim grozdićima koriste se za proizvodnju sokova i drugih prerađevina. Sadrže oko 16 odsto rastvorljivih materija.

„Tenah” je takođe holandskog porekla. Osetljiva je na pepelnicu i ribizlinu grinju. Izuzetno je rodna i samooplodna. Bobice nisu previše krupne, a nalaze se na veoma dugim grozdićima. Sadrže oko 15 odsto rastvorljivih materija i odlične su za različite vidove prerade.

„Cema” je dobijena oplemenjivanjem u Holandiji. Ima manje bujan žbun i veoma je osetljiva na pepelnicu. Bobice su srednje krupnoće i nalaze se na dugim grozdićima. Kvalitetna je i pogodna za preradu. Sadrži oko 17 odsto rastvorljivih materija.

Crvene ribizle

Crvene ribizle

„Detvan” je stvorena u Slovačkoj. Ima bujan žbun i jake grane. Samooplodna je, veoma rodna, otporna prema bolestima i poznim mrazevima. Uspešno se razmnožava reznicama. Na veoma dugim grozdićima ravnomerno su raspoređene srednje krupne, tamnocrvene, slatkonakisele bobice. Mogu se, koristiti sveže i za preradu. Zbog dugih grozdova lako se bere.

„Tatran” je istog porekla. Razvija bujan, ali ne previše gust žbun. Listovi su krupni i na početku vegetacije crvenkasti. Samooplodna je i otporna prema poznim prolećnim mrazevima. Obilno i redovno rađa. Grozdići su dugi, bobice srednje krupne, crvene, izraženo kisele. Dozrevaju ravnomerno. Pogodna je za industrijsku preradu „Industrija” je nastala u Nemačkoj. Veoma je bujna i rodna. U našim uslovima ubere se do 30 tona plodova po hektaru. Otporna je prema bolestima i lisnim vašima. Ne može se razmnožavati običnim reznicama, već kalemljenjem na zlatnu ribizlu ili bazalnim zagrevanjem. Cveta kasno, pa je ne oštećuju prolećni mrazevi. Zrele bobice se dugo mogu zadržati na žbunu. Grozdići su dugi, s mnogo srednje krupnih bobica. Lako se beru, ali su veoma kisele, pa se samo prerađuju.

Bele ribizle

Bele ribizle

„Primus” je poreklom iz Slovačke. Ima srednje bujan ili bujan žbun, kompaktan, s tankim, kratkim i dosta gustim rodnim grančicama. Samooplodna je i odlične rodnosti. Grozdići su dugi, bobice beložute, providne i slatkonakisele. Dobro podnosi transport. Dobra je za svežu upotrebu i preradu.

„Blanka” je istog porekla kao prethodna sorta. Razvija osrednje bujan i raširen žbun, a rodne grančice su srednje duge i debele. Samooplodna je i veoma rodna. Grozdići su dugi, bobice su srednje krupnoće žuto-bele, providne, nakisele. Plodovi su pogodni za industrijsku preradu, ali se mogu jesti i sveži.

leave your comment

Top