Upotreba soli - da li slanik treba potpuno ukloniti sa stola? | AgroKorpa
For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.
Upotreba soli – da li slanik treba potpuno ukloniti sa stola?

Upotreba soli – da li slanik treba potpuno ukloniti sa stola?

Stručnjaci odavno upozoravaju da se preteruje s upotrebom soli. Suviše soli, masnoće i šećera dovodi do povišenja holesterola u krvi, ili do povišenja krvnog pritiska. Naravno, iz ovoga ne treba zaključiti da so treba potpuno da se izbaci iz ishrane. Organizmu je so i te kako potrebna. Kad se jede potpuno neslano, postoji opasnost da se to rđavo odrazi na organizam: smanjuje se protok krvi, arterijski pritisak naglo pada, puls postaje ubrzan, bubrezi ne funkcionišu kako treba…

U knjizi “Čovek i so” objavljenoj u Francuskoj, autor Filip Majer kaže da je pet grama soli dnevno dovoljno da se organizam drži u dobrom stanju. Majer piše da ipak treba da se vodi računa o tome da svako gubljenje vode iz organizma izaziva i gubitak soli. Ako čovek, na primer, dobije neku bolest čiji su simptomi povraćanje, proliv i znojenje, onda je gubitak soli veoma veliki. Na sreću, čovek nagonski može da oseti kada mu je so potrebnija nego inače.

Smatra se da osobama koje se ne izlažu većim fizičkim naporima nije potrebno više od pola do jednog grama soli dnevno. Oni koji žive aktivnije mogu da uzimaju između tri i pet grama, a samo oni koji se bave nekim izuzetno napornim sportom, ili u vreme velikih vrućina, kada litar znoja može da izazove gubitak od jednog do devet grama soli, mogu da povećaju unos. A mnogi koriste po 10 do 15 grama soli dnevno! Četvrtina od dozvoljenih pet grama soli dobija se kroz mlečne proizvode, četvrtina u hlebu, četvrtina u različitim drugim namirnicama, a četvrta četvrtina je ona so kojom dosoljavamo hranu.

Upozorenja stručnjaka postaju sve glasnija posle ispitivanja koja pokazuju kako se visok krvni pritisak prenosi kao nasledna bolest. Ako oba roditelja imaju povišeni krvni pritisak, njihova deca će u 46 odsto slučajeva naslediti istu bolest. Opasnost se smanjuje na 28 odsto ako visok pritisak ima samo jedan od roditelja, a pada na samo tri odsto slučajeva kada ni jedan od roditelja nema smetnje ove vrste.

Stručnjaci napominju da slanik ipak ne treba potpuno ukloniti sa stola, između ostalog i zato što u zemlji i u biljkama ima sve manje natrijuma. Već decenijama seljaci dodaju so kravama i ovcama u vreme paše, ali zanimljivo je da životinje uspevaju da učine ono što ljudima ne polazi za rukom: one nikada ne prekoračuju neophodnu dozu!

I najzad, ako odlučite da počnete da vodite računa o svakidašnjem unosu soli u organizam evo nekoliko podataka o tome koliko je neke namirnice sadrže: po jedan gram nalazi se u 100 grama hleba, mrkve, graška, boranije i još nekih vrsta povrća, kao i u 50 grama žutih sireva bez obzira na procenat masnoće, šunke i salame. Jedna tableta šumećeg aspirina ima pola grama soli, a 100 grama raviola – 1,3 grama. Najviše soli ima u instant supama: tanjir takve supe sadrži dva grama soli!

leave your comment

Top