Zanimljivosti o voću: koje je najprodavanije, koje je najsmrdljivije, a koje je najskuplje voće na svetu? | AgroKorpa
For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.
Zanimljivosti o voću: koje je najprodavanije, koje je najsmrdljivije, a koje je najskuplje voće na svetu?

Zanimljivosti o voću: koje je najprodavanije, koje je najsmrdljivije, a koje je najskuplje voće na svetu?

Jedemo ih sirove, ohlađene, smrznute, kuvane… Pijemo ih u sokovima, a pojedine koristimo i kao začin za drugu hranu. Kao i o svemu drugome što je oko nas ili što se događa, tako i o voću i povrću možemo saznati mnogo. U nastavku teksta otkrićemo vam par zanimljivih informacija o voću i povrću.

Koje je najpopularnije povrće/voće na svetu?

Paradajz je napopularnije, a ujedno i najprodavanije voće/povrće na svetu. Još uvek nije tačno razgraničeno da li je paradajz voće ili povrće. Prema svojim botaničkim karakteristikama paradajz spada u voće. Međutim, Vrhovni sud SAD-a je 1887. godine doneo presudu prema kojoj se paradajz deklariše kao povrće. Razlog za takvu presudu bila je taksa koju je država naplaćivala na povrće.  Dakle, kada pojedete paradajz, botanički ste pojeli voće, ali legalno posmatrano pojeli ste povrće.

Koje je prvo povrće uzgajano u svemiru?

Prvo povrće koje je uzgajano u svemiru bio je krompir. U oktobru 1995.godine, NASA je želela da stvori super – hranljivi i prilagodljiv krompir koji bi služio za ishranu astronauta.

Koje je najskuplje voće na svetu?

Yubari (iubari) dinja je najskuplje voće na svetu. U pitanju je izuzetno sočna i slatka narandžasta dinja čiji pojedini primerci mogu da dostignu cenu i do vrtoglavih 23.000 dolara po paru. Najčešće se komad yubari dinje kreće i do 300 američkih dolara.

Yubari dinja se gaji na ostrvu Hokaido, u severnom delu Japana, i važi za jedan od zaštitnih znakova Zemlje izlazećeg sunca, gde je statusni simbol.

Koje je najsmrdljivije voće na svetu?

Najsmrdljivije voće na svetu je durijan. Oni koji su imali priliku da ga pomirišu, pa čak i da ga probaju, upoređuju miris durijana sa mirisom trulog jajeta, mirisom prljavih, znojavih čarapa i/ili vlažnog smeća. Ovo voće, sprecifičnog ukusa, raste u tropskim delovima Azije, a uglavnom ga možete naći u Indoneziji, Tajlandu i Maleziji.

Koje je najomraženije povrće na svetu?

Briselske klice „ kraljuju“ kao povrće u čijoj se konzumaciji najmanje uživa, jer njihov specifičan gorak ukus sprečava istinsko uživanje. Međutim, briselske klice spadaju u najhranljivije i najzdravije namirinice.

leave your comment

Top